Paragon Huawei

for Xiamen Paragon and Huawei

城市商业广场改造



本项目位于厦门市莲岳路口转角,现状为下沉式商业广场。业主希望通过改造提升广场地面层的利用率,并融入厦门特色与华为属性提升广场的商业价值与城市魅力。

HEYi从厦门岛的海与水的城市意向与华为信息通信的业务出发,提取了水波与华为“赫兹”波的共同形象特点,将“涟漪·波”作为贯穿整个广场的设计主题。设计以商业活动的水平轴和科技展示的纵深轴组织起广场的空间与功能。

景观

景观以水为主题,将不同感官体验贯穿于整个广场设计中,串联起一系列不同的活动。在满足实用功能的同时,力图将厦门本地特色结合其中。厦门本地山、海、石、岛各色景致,以现代化的语言体现在场地之中。

建筑

建筑层面上,我们尝试以最简单的方式达到举重若轻的效果。引入环形大顶棚,将原先限定感较弱的广场空间加强,为活动,赛事,集市,庆典提供遮蔽,同时预留出更多的地面层活动空间。

ICONIC 标志性

环廊采用镜面材质无论从地平视角或建筑上层都可被明显感知,环形廊反射出周边环境以及天空色彩,在视觉上消解了体量感,反射面延伸了广场的竖向维度加强了趣味性和互动感,为广场提供了一个视觉焦点和趣味中心。

FLUIDITY 流动性

环形廊被一系列纤细的不锈钢柱子优雅地抬起,将更多的广场面积还给市民,保持了广场空间的流动性。

FRAMING 框景

圆环戏剧性地框景出天空,在广场中央围合出一个聚合型的大空间,有利于聚集更多人气,适合多元城市活动的开展。

for Xiamen Paragon and Huawei

Urban Commercial Plaza Renovation

This project located at the corner of the Lian Yue Road in the Siming District, Xiamen. The current site condition is a commercial shopping mall with a sunken outdoor plaza. Throughout the renovation, client tend to increase the utilization of the ground floor plaza, enhance the commercial value of the building and the city attraction by assimilating the characteristics of Xiamen and Huawei.

Referring to the ‘sea and water’ elements of Xiamen island and communication element of Huawei which contain the similar characteristics – water waves and the hertz signal wave, HEYi decided to use ‘ripple & wave’ as the main design by intersecting the horizontal commercial function movement with the vertical technology exhibition to create the plaza.

Landscape

Taking ‘water’ element as the design idea for landscape, our team tend to promote different sensory experience by linking a series of activities within the plaza area. Besides fulfilling the function of the space, we also consider about the characteristics of Xiamen (mountain, sea, rocks, islands etc) by expressing them in a modern way.

Building

Using the least amount of structure support, we would like to achieve the interesting plaza effect in a relaxing and simple way,or so called deduction rather than addition in architecture. Thus, the idea of a big, ring-shaped canopy is being proposed in order to enhance the sense of space, provide a shading for activities and maximize the activity space on the ground level.

Iconic

Reflective material was used for the ring-shaped canopy to increase the visibility from the plan view or human eye level. Furthermore, the reflection of the surrounding and the sky cause the removal of the mass from visual and extend the vertical dimension, providing an interesting node for the plaza by increasing the interaction.

Fluidity

The canopy is supported by thin stainless steels, providing more plaza area for citizens and maintain the human flow.

Framing

The ring-shaped canopy frames the sky and creates an aggregate platform at the middle of the plaza, beneficial to city activity in order to assemble the crowd.

zh_CNChinese